AROS ABIv0 20180423 Development

deadwood · 2637

deadwood

  • AROS Developer
  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 985
    • Karma: +103/-0
on: May 08, 2022, 04:19:12 PM
Hi All,

I started working on next version. There are very little changes, however these builds are now compiled with GCC 6.3.0 as opposed to previous builds which where done with GCC 4.6.4. This can make certain bugs surface, so please test for regression. If you notice something, please check with "reference" ISO if this is a regression or existing bug.

Please see the link to the ISO below:

Native
Referencehttps://axrt.org/download/aros/v0/AROS-20180415-2-pc-i386-boot-iso.zip
Testinghttps://axrt.org/development/AROS-20180423-D1-pc-i386-boot-iso-GCC630.zip

Quote
AROS ABIv0 20180423 changes:

  Functionalities:
    Math library functions refreshed based on FreeBSD codes (Kalamatee)
    Added device-specific settings for AD1981HD and AD1884 codecs (Neil)
    vusbhci.device (DizzyOfCRN)
    Migrated to use GCC 6.3.0 from GCC 4.6.4 (deadwood)

  64-bit support:
    Misc fixes (Kalamatee)

  68k support:

  Updates:
    AROS build system (Kalamatee)
 
  Fixes:




salvo

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 1731
    • Karma: +20/-4
  • Peace an Love
Reply #1 on: May 08, 2022, 06:34:57 PM
ok deadwood thank you :)


salvo

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 1731
    • Karma: +20/-4
  • Peace an Love
Reply #2 on: May 08, 2022, 07:03:02 PM
ok i run testing iso

network (rtl8169) ok
usb ok
sound (hdaudio) ok

minor issues

help (sys:utilities) do not work freeze the system
sysexplorer (sys:tools) do not work
reboot aros from menu do not works for me
« Last Edit: May 08, 2022, 07:19:56 PM by salvo »



AMIGASYSTEM

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 1854
    • Karma: +46/-1
  • AROS One
    • AROS One
Reply #3 on: May 08, 2022, 10:28:45 PM
Sorry deadwood I just got home, I have integrated your distribution on my AROS One, I have overwritten everything, at the moment on VM I have not found any problem, now AROS seems to be even more responsive.

Tomorrow I will test the system on real PC

Are there any particular applications to test? I need to check if the old bugs have been fixed!

Regarding the problems found by Salvo to me Help and Sysexplorer work fine, see screenshot.


AMIGASYSTEM

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 1854
    • Karma: +46/-1
  • AROS One
    • AROS One
Reply #4 on: May 09, 2022, 01:14:07 AM
Found a problem on the "Pointer" Prefs, if clicked several times the GUI does not open and slows down the system. Found that the picure.datatype is to blame, if you replace the picure.datatype with a previous version "Pointer" prefs works perfectly.


deadwood

  • AROS Developer
  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 985
    • Karma: +103/-0
Reply #5 on: May 09, 2022, 05:54:51 AM

help (sys:utilities) do not work freeze the system
sysexplorer (sys:tools) do not work
reboot aros from menu do not works for me

Thanks salvo. Are those issues regressions or are they also happening with the reference (20180415-2) ISO?



deadwood

  • AROS Developer
  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 985
    • Karma: +103/-0
Reply #6 on: May 09, 2022, 05:56:42 AM
Are there any particular applications to test? I need to check if the old bugs have been fixed!

Not anything particular. Since this is a full re-compile with newer GCC, "any" application can exhibit side effects.



deadwood

  • AROS Developer
  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 985
    • Karma: +103/-0
Reply #7 on: May 09, 2022, 05:59:45 AM
Found a problem on the "Pointer" Prefs, if clicked several times the GUI does not open and slows down the system. Found that the picure.datatype is to blame, if you replace the picure.datatype with a previous version "Pointer" prefs works perfectly.

Good catch - it's actually an optimization problem. Debug version (lower optimizations) does not crash for me, while normal version does crash.



salvo

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 1731
    • Karma: +20/-4
  • Peace an Love
Reply #8 on: May 09, 2022, 01:00:10 PM

help (sys:utilities) do not work freeze the system
sysexplorer (sys:tools) do not work
reboot aros from menu do not works for me

Thanks salvo. Are those issues regressions or are they also happening with the reference (20180415-2) ISO?

hi deadwood reference iso works correctly


salvo

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 1731
    • Karma: +20/-4
  • Peace an Love
Reply #9 on: May 09, 2022, 02:22:32 PM
I used a latest version of Multiview "Help" works, I added some mui classes, "Sysexplorer" not by more problems, "showconfig" does not start


AMIGASYSTEM

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 1854
    • Karma: +46/-1
  • AROS One
    • AROS One
Reply #10 on: May 09, 2022, 05:06:01 PM
@salvo
ShowConfig works, probably you have not installed the required libraries


AMIGASYSTEM

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 1854
    • Karma: +46/-1
  • AROS One
    • AROS One
Reply #11 on: May 09, 2022, 05:11:11 PM
@deadwood
I noticed a problem on OWB Tabs, basically the Tabs don't work or rarely work:
 "Retry" "Remove" "Remove All", see screenshot !

Solved, found the culprit, see post below
« Last Edit: May 10, 2022, 01:58:49 AM by AMIGASYSTEM »



cavemann

  • Junior Member
  • **
    • Posts: 72
    • Karma: +85/-0
Reply #12 on: May 09, 2022, 11:07:15 PM
Does anyone else have a problem with prefs locale? When I click on the window, the timezone image bleeds through the tab.



AMIGASYSTEM

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 1854
    • Karma: +46/-1
  • AROS One
    • AROS One
Reply #13 on: May 09, 2022, 11:46:59 PM
Yes I confirm on Local Prefs there is a graphic problem!


AMIGASYSTEM

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 1854
    • Karma: +46/-1
  • AROS One
    • AROS One
Reply #14 on: May 10, 2022, 01:49:29 AM
Does anyone else have a problem with prefs locale? When I click on the window, the timezone image bleeds through the tab.

Found the Graphical problem on Locale Prefs "timezone image", it was also present on AROS 68k, the culprit is the "muimaster.library" library.

Replacing "muimaster.library" with a previous version also solves the Tab problem on OWB that I reported above :)
« Last Edit: May 10, 2022, 01:56:29 AM by AMIGASYSTEM »