Virtualbox settings for successful distro start

necros · 339

necros

  • Newbie
  • *
    • Posts: 3
    • Karma: +0/-0
on: May 04, 2021, 02:33:05 PM
Hello, what are the recommended setting for VB to start VM? Does it support sound? My idea is to run there old Amiga games.



AMIGASYSTEM

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 526
    • Karma: +26/-1
Reply #1 on: May 04, 2021, 03:01:14 PM
Which OS are you talking about, AROS x86 can't run Sosftware OS3 directly, it can only do it through Janus-UAE Emulation.

For VMware or VirtualBox configuration, you can find my tutorials here:

https://ae.amigalife.org/index.php?topic=689.msg6915#new
« Last Edit: May 04, 2021, 03:06:09 PM by AMIGASYSTEM »



necros

  • Newbie
  • *
    • Posts: 3
    • Karma: +0/-0
Reply #2 on: May 04, 2021, 03:57:33 PM
Ehh what distro should I run to be able to run OS 3.1 software in Virtualbox?



AMIGASYSTEM

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 526
    • Karma: +26/-1
Reply #3 on: May 04, 2021, 04:27:06 PM
The only Distribution that works on VirualBox is Amithlon but you won't be able to play the old games, see video

For Amiga OS 3.1, 3.1.4, 3.5 or 3.9 you have to use WinUAE which is the best Amiga Emulator where you can emulate also OS3 RTH see video !

My Amithlon on VirtualBox
https://www.youtube.com/watch?v=0wprhfbxvw4

My Amiga OS3.9 RTG AfA One on WinUAE
https://drive.google.com/file/d/1LHnWMT16Ud6Is0qpjxiI_EgBwy_h-gAd/view
« Last Edit: May 04, 2021, 04:53:29 PM by AMIGASYSTEM »



necros

  • Newbie
  • *
    • Posts: 3
    • Karma: +0/-0
Reply #4 on: May 05, 2021, 01:42:26 AM
Thanx for reply! Can you suggest what`s the easiest way to copy files from host system to AMigaOS 3.9? Figured out twisted mc clone shell but don`t know how to copy files from adf to hdf.



AMIGASYSTEM

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 526
    • Karma: +26/-1
Reply #5 on: May 05, 2021, 03:04:28 PM
With WinUAE you can share everything by dragging and dropping files from the Windows Desktop to the Workbench, you can drag and drop everything even archives that will be unzipped automatically and shown as folders, you can't just drag and drop executables, these will be found by dragging them into a folder or archived, watch an old video of mine

https://www.youtube.com/watch?v=T39TwhAmLpE


salvo

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 964
    • Karma: +13/-4
  • Invalid Civil
Reply #6 on: May 06, 2021, 11:46:59 AM
hi

With Icaros Desktop you can easily use ADFs in a very intuitive way Read the manual could help you

http://www.icarosdesktop.com/icarosfiles/IcarosDesktop_manual.pdf

TinyAros Laptop Fujitsu Amilo Pro V8210 Intel Celeron 1.6 Ghz, 3 Gb Ram, SSD Samsung 860 EVO 250 Gb, Intel GMA Gallium Ready

http://tinyaros.flazio.com/home


aGGreSSor

  • Member
  • ***
    • Posts: 173
    • Karma: +6/-0
    • russian transit
Reply #7 on: May 07, 2021, 07:15:51 AM
My idea is to run there old Amiga games.
My idea: use AmigaLive for this. It's a pre-configured FS-UAE emulator. VirtualBox is designed to run PC virtual machines, not emulate Amiga.
« Last Edit: May 07, 2021, 07:22:49 AM by aGGreSSor »