Refreshed ABIv0 AROS

deadwood · 19208

Amiwell

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 2186
    • Karma: +31/-4
  • Peace
Reply #30 on: December 03, 2020, 09:52:58 PM
i don't have a usb 3 system :-\


aGGreSSor

  • Member
  • ***
    • Posts: 183
    • Karma: +25/-0
    • russian transit
Reply #31 on: December 03, 2020, 10:50:39 PM
AROS-20170402-1-pc-i386-boot-iso ( VirtualBox 6.1.4 )

Code: [Select]
Environment:
----------------------------------
VirtualBox 6.1.4 r136177 (Qt5.6.2)
RAM:              1024MB, 1 CPU, Nested Paging on
VideoRAM:         7MB
Audio driver:     Windows DirectSound
Audio controller: ICH AC97
Audio output on,  Audio input on
Network adapter:  On, NAT
USB:              On, UBS 2.0 (OHCI + EHCI)

AROS Live CD:Demos

no icons

AROS Live CD:Prefs/AHI

Total slowdown system after click "Play a test sound" (no sound)

Code: [Select]
Mode ID  : 0x0039004
Recording: Nope
Driver:    Devs:/AHI/ac97.audio
Version:   ac97.audio 6.6 (22.03.2017)



AROS Live CD:Prefs/ScreenMode

Don't work "Test" button with update screen. In requester:

Code: [Select]
Intuition is attempting to reset the screen,
please close all windows except Wanderer's ones

Pressing the "Retry" button does nothing.

AROS Live CD:Prefs/Trident

Code: [Select]
        | poseidon.library | Root hub has been enumerated
Failure | poseidon.library | Opening pciusb.device unit 2 failed device/eunit failed to open (-1)
Error   | poseidon.library | Failed to load config from 'ENVARC:Sys/poseidon.prefs'!
        | poseidon.library | PoPo kick ass.
Error   | poseidon.library | Failed to load config from 'ENV:Sys/poseidon.prefs'!
Error   | poseidon.library | Failed to load config from 'ENVARC:Sys/poseidon.prefs'!

When you click the "Save" button get an error:
Code: [Select]
Error   | poseidon.library | Couldn't save config.


AROS Live CD:Utilities/Help

Click "Commands" / Click any Commands (Ask for example -> zzz



--- After installation ---

Wanderer / Shut down... / Power Off - work
Wanderer / Shut down... / Restart Computer - work
Wanderer / Shut down... / Restart AROS - don't work, black screen

AROS:System/Format

The wrong size of CD2 is 150K capacity
The coreect size of DH0 is 4093M capacity



AROS:System/SysMon

Processors tab - "0 MHz" written in field to the right of "Processor#1: Intel(R) Core(TM) i5-8400 CPU@2.80GHz"



System tab - Empty fields in Video Size and Video Free (Video Memory and GART Aperture)



AROS:Tools/BoingIconBar

After starting the bar and hovering over the icon (Shell for example), this icon sometimes jumps on top of itself.

AROS:Tools/ShowConfig

Nothing happens, app doesn't start, no show config

AROS:Tools/SysExplorer

RMB > Menu "Project / Properties" - no properties
« Last Edit: December 06, 2020, 09:06:50 PM by aGGreSSor »



aGGreSSor

  • Member
  • ***
    • Posts: 183
    • Karma: +25/-0
    • russian transit
Reply #32 on: December 03, 2020, 11:33:08 PM
TEST USB 1.0





TEST USB 2.0





TEST USB 3.0




cavemann

  • Junior Member
  • **
    • Posts: 78
    • Karma: +86/-0
Reply #33 on: December 04, 2020, 12:35:17 AM
Hi deadwood

I've noticed that the DejuVu fonts in the fonts:truetype drawer seem to be missing.
They're on the reference iso.
 



deadwood

  • AROS Developer
  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 1235
    • Karma: +110/-0
Reply #34 on: December 04, 2020, 07:22:38 PM
@caveman

Is this a problem for some software? DejaVu fonts were moved to contrib repository, so they are still available in full build, but no longer available in core ISO build.



deadwood

  • AROS Developer
  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 1235
    • Karma: +110/-0
Reply #35 on: December 04, 2020, 07:24:46 PM
TEST USB 1.0

TEST USB 2.0

TEST USB 3.0

Thanks. I also confirmed that behavious under VBox. The question is how wide-spread this behaviour is under real hardware.



deadwood

  • AROS Developer
  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 1235
    • Karma: +110/-0
Reply #36 on: December 04, 2020, 07:26:03 PM
AROS-20170402-1-pc-i386-boot-iso


Are the problems you are describing specific to the Test ISO or are they also present in Reference ISO?



aGGreSSor

  • Member
  • ***
    • Posts: 183
    • Karma: +25/-0
    • russian transit
Reply #37 on: December 04, 2020, 09:21:59 PM
Thanks. I also confirmed that behavious under VBox. The question is how wide-spread this behaviour is under real hardware.
I'm afraid it's a matter of philosophy) For example, the sound doesn't work for me in the same VMWare Player and VBox.
Can one of these programs be considered a benchmark? I don't know, but they represent a fairly average PC.
In addition, we can say that the ICH97 support is broken in the VBox relatively AROS drivers (or vice versa).
However i use an external usb sound card..

Using the hackintosh as an example, I can say that 95% of hackintosh users cannot use the built-in sound chips and PCI sound cards. Instead, they use external sound cards that always work. Only a small number of sound cards that were not supported by Apple work in macOS X, these are exactly the same cards for which the drivers were collected in AROS, in the first place. It's drivers for which there are sources, documentation or a reverse, like SB128, ESI JULI@, etc. USB audio in the Hackintosh world is the universal answer to the question: how do I get sound? In conditions of emulation of usb sound also becomes more important than usb flash. Because data can also be transferred over the network, by connecting a device or disk image. Non-working sound simply hangs up all programs that should somehow sound and does not allow anyone to port / write programs that work with sound.

Are the problems you are describing specific to the Test ISO or are they also present in Reference ISO?
I'm don't tested Reference ISO.
« Last Edit: December 04, 2020, 09:36:55 PM by aGGreSSor »



cavemann

  • Junior Member
  • **
    • Posts: 78
    • Karma: +86/-0
Reply #38 on: December 04, 2020, 11:49:13 PM
@caveman

Is this a problem for some software? DejaVu fonts were moved to contrib repository, so they are still available in full build, but no longer available in core ISO build.

Okay I don't have to rebuild anything, great  8)



Amiwell

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 2186
    • Karma: +31/-4
  • Peace
Reply #39 on: December 05, 2020, 02:25:23 AM
I had tried a usb stick in native mode both in iso testing and reference


deadwood

  • AROS Developer
  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 1235
    • Karma: +110/-0
Reply #40 on: December 05, 2020, 08:19:32 AM
FYI: I added a link to GitHub bugtracker to first post.



Amiwell

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 2186
    • Karma: +31/-4
  • Peace
Reply #41 on: December 05, 2020, 12:53:21 PM
thank you deadwood :)


AMIGASYSTEM

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 2642
    • Karma: +64/-1
  • AROS One
    • AROS One
Reply #42 on: December 06, 2020, 01:36:30 AM
Integrated my AROS One x86 with "AROS-20170402-1-pc-i386-boot-iso", the system started without problems from VMware, the DVD in Live works well, updated also some icons created by me, in the next days I will try to install and test the various applications, thanks Deadwood for the great work done ;)


@deadwood
From what I have noticed InstallAROS ignores the Directory i have added (Office, Music etc..) in the ISO created by me, is there a way to force the installation of these Directory?

I enclose screenshots of the new AROS One x86 LiveDVD (with my new Dual-PNG icons)

« Last Edit: December 06, 2020, 10:05:34 AM by AMIGASYSTEM »



aGGreSSor

  • Member
  • ***
    • Posts: 183
    • Karma: +25/-0
    • russian transit
Reply #43 on: December 06, 2020, 10:52:39 AM
Integrated my AROS One x86 with "AROS-20170402-1-pc-i386-boot-iso", the system started without problems from VMware, the DVD in Live works well, updated also some icons created by me, in the next days I will try to install and test the various applications, thanks Deadwood for the great work done ;)
It's fine. We'll use it, if you are ever shared. I think that more specifics are needed: attach a script for Install, for example. Create a bug here.


ntromans

  • Member
  • ***
    • Posts: 123
    • Karma: +47/-0
Reply #44 on: December 06, 2020, 12:31:25 PM
Sorry for the delay in responding - busy week.

On my AROS laptops (Dell Latitude, HP Compaq, both pretty well fully supported by AROS), for test CD native IntelGMA graphics works (including 3D), as does audio (HDaudio), usb 2 and trackpads. However, the Netgear USB WiFi dongle does not due to an error in the RealTek8180.device. I'll put up an an image of the error panel later from Wayfarer (I'm on AROS right now and on trying to get the image into Imgur it's throwing up a recapcha, which OWB can't display).

I tried to test on a usb 3 machine (Acer Aspire), but this proved difficult as the test CD just boots to a blank black screen no matter what Grub option I chose. Oddly, if I pull out the CD part way through booting a shell is displayed complaining of this. As far as I can tell usb is not working on this machine, either via the usb 2 or 3 ports, although as stated it's rather difficult to know why. I can't even boot into the early startup screen as the keyboard is U/S on that laptop and so we've been using a usb one on it, which as noted is not working...

More testing when I get a few more minutes,
Cheers,
Nigel.