Scalos discussion

deadwood · 1279

OlafS3

  • Senior Member
  • ****
    • Posts: 455
    • Karma: +47/-0
Reply #15 on: June 08, 2022, 12:07:36 AM
Take a good look at your third screenshot, on some icons there is no filename (same thing happens on AROS x86 + Scalos, see my first screenshot), if you try to widen and narrow the windows you will see that some icons, especially the folders will be cut off.

Actually you have to see the icons as in my second screenshot made on OS3+AfA OS, but you can see them fine even on AROS 68k + Icon.library by PeterK

Also with mose you have to click on the uicona and show the Glow, and there you see the difference with normal OS3.9 icons (Glow Icon), which are not DualPNG.

to avoid hidden icons simply activate "Check for overlapping icons" in Scalos Prefs

http://aros-platform.de/Overlapping.png

perhaps some of your problems are not errors but can be solved with configuration
« Last Edit: June 08, 2022, 12:11:07 AM by OlafS3 »



AMIGASYSTEM

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 2120
    • Karma: +48/-1
  • AROS One
    • AROS One
Reply #16 on: June 08, 2022, 12:22:01 AM
You did not look well at your screenshot, I am not talking about hidden icons, but icons without "filename"

I enclose part of your screensht, as said these are bugs no user fixable problems !!!



OlafS3

  • Senior Member
  • ****
    • Posts: 455
    • Karma: +47/-0
Reply #17 on: June 08, 2022, 12:25:33 AM
there are no icons without label. The text is hidden by another icon. If you would do what I propose you would see that this is solved.

I have downloaded the Alpyre icons:
http://aros-platform.de/Alpyre.png

as you see no text is hidden. It depends on the configuration. Scalos is much more configurable and complex than Wanderer
« Last Edit: June 08, 2022, 12:33:20 AM by OlafS3 »



AMIGASYSTEM

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 2120
    • Karma: +48/-1
  • AROS One
    • AROS One
Reply #18 on: June 08, 2022, 12:34:53 AM
On AROS x86 the icons are not covered, also as mentioned there are also cut icons and artifacts, I will test also AROS 68k to see if the same thing happens.

Try widening and narrowing windows and check you have graphic artifacts, in the folder there must be folder icons and data icons


AMIGASYSTEM

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 2120
    • Karma: +48/-1
  • AROS One
    • AROS One
Reply #19 on: June 08, 2022, 12:46:11 AM
You are right about the icon filenames was covered, unfortunately on Scalos I have not yet found the tool to automatically sort the Icons, also I can't find the Icon information tool to edit the Toltypes, to you Scalos FileTypes Prefs works fine to you !


OlafS3

  • Senior Member
  • ****
    • Posts: 455
    • Karma: +47/-0
Reply #20 on: June 08, 2022, 12:46:22 AM
On AROS x86 the icons are not covered, also as mentioned there are also cut icons and artifacts, I will test also AROS 68k to see if the same thing happens.

Try widening and narrowing windows and check you have graphic artifacts, in the folder there must be folder icons and data icons

indeed refresh on X86 seems not to be perfect. On 68k I have not seen anything like that



OlafS3

  • Senior Member
  • ****
    • Posts: 455
    • Karma: +47/-0
Reply #21 on: June 08, 2022, 12:56:50 AM
On AROS x86 the icons are not covered, also as mentioned there are also cut icons and artifacts, I will test also AROS 68k to see if the same thing happens.

Try widening and narrowing windows and check you have graphic artifacts, in the folder there must be folder icons and data icons

to edit tooltypes rightclick on icon and "information" then select icon



AMIGASYSTEM

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 2120
    • Karma: +48/-1
  • AROS One
    • AROS One
Reply #22 on: June 08, 2022, 01:01:07 AM
On X86 the right button doesn't work, there are no menus available, does it work for you on X86 from where you activated it?


OlafS3

  • Senior Member
  • ****
    • Posts: 455
    • Karma: +47/-0
Reply #23 on: June 08, 2022, 01:05:14 AM
On X86 the right button doesn't work, there are no menus available, does it work for you on X86 from where you activated it?

yes of course. You miss config files

this is mine for menu. Copy it in env:scalos then menu should work



OlafS3

  • Senior Member
  • ****
    • Posts: 455
    • Karma: +47/-0
Reply #24 on: June 08, 2022, 01:08:39 AM
Additionally all config files I use (env:scalos)



AMIGASYSTEM

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 2120
    • Karma: +48/-1
  • AROS One
    • AROS One
Reply #25 on: June 08, 2022, 01:28:34 AM
Your Menu13.prefs and config "OS3" works but AROS x86 after you use it a little crashes, also it does not run the Scalos Prefs App which crashes.

As said mixing OS3 settings with X86 is never a good solution !


AMIGASYSTEM

  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 2120
    • Karma: +48/-1
  • AROS One
    • AROS One
Reply #26 on: June 08, 2022, 01:40:18 AM
However, in fairness I report that even Menu13.prefs released x86 crashes "Scalos Prefs App".

On my AROS One to use "Scalos Prefs App" I deleted and recreated from scratch "Scalos Prefs App"


deadwood

  • AROS Developer
  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 1063
    • Karma: +104/-0
Reply #27 on: June 08, 2022, 06:57:26 AM
Two more questions:

a) Are you doing your tests with preferences under Windows-hosted ABIv0?
b) Does Scalos replace programs in Prefs with its own programs or are "AROS" preference programs only being used?

I use Windows Hosted ABI0 and no I try to start the normal Aros preference programs. Scalos has a special preference program but this does not replace the normal aros preferences. Scalos (as I understand) was at first designed as a extension of 3.9 using all system preferences. So Input, Local, Screenmode and so on are not replaced by it.

That's actually good. Thanks for explanation.



deadwood

  • AROS Developer
  • Legendary Member
  • *****
    • Posts: 1063
    • Karma: +104/-0
Reply #28 on: June 08, 2022, 07:06:20 AM
So to sum up the discussion:

1) There is no issues with DualPNG icons. It was a configuration problem.
2) There is an issues with right click - I just tried that under linux-hosted with Scalos from 20180423 release and I can right click and the select Information and get the Information panel - no crashes. Can you describe in more detail what is the problem?



OlafS3

  • Senior Member
  • ****
    • Posts: 455
    • Karma: +47/-0
Reply #29 on: June 08, 2022, 08:16:48 AM
Your Menu13.prefs and config "OS3" works but AROS x86 after you use it a little crashes, also it does not run the Scalos Prefs App which crashes.

As said mixing OS3 settings with X86 is never a good solution !

you can use the pref files from contrib and only add menu13 to it. That should work. And I have no crashes. I use scalos from contrib.
« Last Edit: June 08, 2022, 08:31:26 AM by OlafS3 »